Rebobinare,

  • operatie de inlocuire a unei infasurari la un transformator sau la o masina electrica.Rebobinarea se executa pentru inlocuirea unei infasurari defectate sau pentru obtinerea de alte caracteristici de functionare (tensiune, turatie).

   Pentru un proiect de rebobinare este necesar sa se cunoasca sectiunea conductoarelor de bobinaj, grosimea izolatiei, numarul de spire, forma si dimensiunile bobinelor, legaturile la borne sau la colector etc. Schema de infasurare poate fi modificata, chiar daca se pastreaza vechile caracteristici (de ex., se trece de la infasurarea in lant la infasurarea in doua etaje).

   Operatiile de rebobinare sunt aceleasi ca la bobinarea unei masini noi : confectionarea, impregnarea, incercarea si asezarea bobinelor in crestaturi sau pe transformator, executarea conexiunilor, incercarea masinii. La motoarele asincrone este foarte importanta respectarea sectiunii conductoarelor, caci in cazul utilizarii unei sectiuni mai mari decat la vechea infasurare, numarul de spire care incap in crestatura este mai mic, ceea ce determina o scadere a factorului de putere al motorului. Acest lucru se poate constata imediat, prin masurarea curentului de mers in gol, care are o valoare sporita fata de valoarea de la masina veche, pentru producerea fluxului magnetic de valoare mai mare.

   La rebobinarea transformatoarelor, numarul de spire se calculeaza cu relatia:                  N = U /(4,44 BSFef)
                                 in care:   U este tensiunea infasurarii, in [V]
                                                 f  este frecventa, in [Hz]
                                                 B este inductia magnetica, in [T]
                                                 SFe este sectiunea neta a miezului de fier, in [m2].
   La transformatoare uscate se poate lua B = 0,8.. .1,3 T, pentru tole laminate la cald, si B = 1,2...1,64T, pentru tole laminate la rece, valorile mai mici pentru puteri mici, sub 5 kVA.
Joomla SEF URLs by Artio